In 1993 maakt Marc Breban kennis met improvisatietheater via cursussen bij Michiel Devlieger, die destijds bij Wisper werkte. Samen reizen ze naar Canada voor een opleiding bij de pionier in improvisatietheater Keith Johnstone.
In die tijd is Marc erg actief bij de jeugdvakantie-organisatie Top Vakantie. Elk jaar organiseert men er een groots theaterspektakel op het bedankingsfeest voor monitoren. In 1993 brengt Marc een groep mensen bijeen voor een improvisatietheaterproductie. Het wordt een enorm succes, en zo besluit het gezelschap om door te gaan: Inspinazie is geboren.
Inspinazie groeit net zoals een goeie improvisatietheatervoorstelling zich ontwikkelt: het ‘rustig-afwachten-en-kijken-wat-er-komt’ combineren met wendbaarheid. En veranderingen in de groep omarmen om te evolueren. De oorspronkelijke kleine, familiale tribe groeit uit tot een grotere groep met vaste spelers, aangevuld met deelnemers uit eigen cursussen en andere improvisatoren.
Inspinazie groeit ook door deel te nemen aan internationale improvisatiefestivals én door het organiseren van 10 edities van het eigen wereldberoemde Leuvense Internationale Improvisatietheaterfestival. De festivals zijn telkens een bron van inspiratie voor improvisatoren binnen & buiten Inspinazie en binnen & buiten België.
Het werk van Keith Johnstone is de grootste inspiratie van het gezelschap. Vele spelers volgen opleiding bij hem in zijn thuisbasis in Canada en we nodigen hem ook uit naar België. Ook volgen we maar al te graag opleidingen van twee van zijn nabije spelers Patti Stiles en Shawn Kinley; die we meerdere keren in Leuven mogen verwelkomen.
foto : Marc, Ivo, Keith Johnstone, Nathalie, Suzanne
Het geven van cursussen wordt een stevige pijler van onze werking. Voor volwassenen via het partnerschap met Wisper en al snel richten we ook ons eigen Inspinazie XS op, voor jongeren en later ook kleinere kinderen. Zo kan iédereen die wil leren improviseren bij ons terecht. Allemaal binnen onze missie ‘improvisatietheater als podiumkunst beter verspreiden in de theaterwereld via voorstellingen en opleidingen’. Een werk dat nog steeds wordt verder gezet.
Inspinazie professionaliseert en specialiseert doordat meerdere spelers van hun geliefde hobby hun beroep maken. Naast de maandelijkse avondvoorstellingen voor het brede publiek, spelen we nu improvisatietheatervoorstellingen op studiedagen en congressen. Steeds meer beantwoorden we heel specifieke vragen uit organisaties en bedrijven met op maat gemaakte improvisatietheaterformules ‘incompany‘. De hoge interactiegraad maakt binnen de kortste keren van improvisatietheater een geliefde bedrijfstheatervorm.
Daarnaast ontwikkelt Inspinazie teambuildings, communciatie-, leiderschaps en creativiteitstrainingen, en draagt zo bij aan de wereldwijd groeiende beweging van ‘Applied Improvisation’: het toepassen van improvisatietheaterprincipes buiten het theater.
Inspinazie diversifieert en wordt een hybride organisatie. De harde uitsluitende lijnen die vaak worden gemaakt tussen professionalisme en amateurisme in de kunsten, of tussen commercieel en vrijwillig, profit en non-profit, worden bespeeld en dat werd een boeiende, en niet altijd makkelijke, zoektocht naar een combinatie van inclusie en kwaliteit. Inspinazie vind daarop een antwoord door zich te ontwikkelen tot een netwerk met de naam Improvisatietheaterhuis Inspinazie. Onder die vlag huizen autonome entiteiten: het festival, zelfstandige communicatietrainers, een artistiek gezelschap, jongerencursussen, volwassencursussen, een bedrijfstheatergroep, een experimenteerruimte,…
In 2023 rondden we de organisatievorm van Inspinazie af,
zowel administratief als intern,
op rituele wijze.
Inspinazie leeft verder als kwaliteitslabel.
Onder andere worden daarbij de spelers geëerd die meer dan 25 jaar dienst deden, met een medaille van de Vlaamse Overheid, afdeling Cultuur: Suzanne Kempeneers, Leen De Koker, Nathalie Van Renterghem, Marc Breban en Bo Loosen die ook bijna die hele tijd de rol van voorzitter opnam.
Inspinazie leeft verder als kwaliteitslabel, trots verder uitgedragen door de merkdragers.